NLT Premiärrecension 2024-03-04

 

 

 

Grästorpsrevyn gör det igen!


Prisvärt? Knappast – Ovärderligt? Jajamän!


En prisvärd succé.


Så skulle man mycket väl kunna beskriva Grästorpsrevyns föreställning Prisvär´t.

Under lördagskvällen var det premiär. Och publiken älskade det:


– De gör tråkiga saker till skojiga. Det här måste alla se!


Det är inte i varje revy man får ett kungligt välkomnande innan showen ska dra igång. Men är det Grästorpsrevygänget som står för underhållningen så blir det som vanlig det där lilla extra. Kanske var det extrapriset på biljetterna som lockade hans majestät konungen och drottning Silvia till Grästorp?


A-traktorer som retar skiten ur folk, dyra plastpåsar, drömmar om att bli panel i en dambastu, sommarens väder, det mansstyrda samhället och, så klart, de förgjordade plastkorkarna på mjölkpaketen, var några få av alla de ämnen som under kvällen togs upp, bearbetades och sedan skrattades gott åt.


”Får hålla igen lite”


Bland några av dem som skrattade gott i den fullsatta konserthuslokalen fanns Trollhätteborna Marina Karlsson och Diana Havzöö:


– Det är så klockrent bra, de träffar så rätt. De har enkel rekvisita, det är bra, det blir inte det överdådiga utan man ser skådespelarna.

– Jag får hålla igen lite när jag skrattar, jag skrattar så mycket, sade Diana.


Linda Nilsson, Vara, och Mi Andersson, Grästorp, hade också struntat i Melodifestivalen och i stället valt humor.


– Det här är kul, riktigt kul. Absolut prisvärt. Det är mycket smågrejor som är roligt, och oväntade saker. Man känner igen sig i mycket. De har gjort tråkiga saker till skojiga, var deras åsikter om föreställningen.


Och:

– De här måste alla se, tyckte Mi.


Borde turnera runt


Johanna, Emma och Kristina Freiholtz samt Malin Kristiansson och Sefik Hodzic, alla boende i Grästorp, gillade också det de fick avnjuta under aftonen:


– Hur kommer de på allt?


– Det är prisvärt!


– De borde åka runt och visa detta i hela Skaraborg.


Föreställningen avslutades med applåder, applåder och åter applåder. Samt stående ovationer och publik som dansade med till det sedvanliga avslutningsnumret.


Prisvärt? Jajamän!


EMMA HURTIG
emma.hurtig@nlt.se

 


Petter Johansson, Annica Johansson, Malin Skog, Marie Johansson, Håkan Enström och Nils Edvardsson är redo för en prisvärd revy. Saknas på bilden gör Pontus Walthersson och Maria Högberg. FOTO: EMMA HURTIG


Dags för en prisvärd revy

Skulle man göra en topplista över Sveriges mest brukade samtalsämnen ligger säkerligen matvarupriser och vädret på topp fem.

Detta är något som kumpanerna i Grästorpsrevyn har snappat upp.

I dag släpps biljetterna till 2024:s revyuppsättning: Prisvär’t.


För mycket regn, för varmt, för kallt och blåst. Och så var det priserna; bränslet, dyra paprikor och hutlösa kaffepriser.

Samtalsämnena över fikat i personalrum eller på gatan har den senaste tiden präglats av priser och väder.

Detsamma gäller i Grästorpsrevyn. Men i stället för att låta sig bli nedstämd av hur verkligheten ser ut har man som vanligt valt att se det hela från den humoristiska sidan.

Omvärldens händelser, och lite av det lokala så klart, har skrivits ner och gjorts om till två timmars humorrevy av toppklass. Namnet på 2024:s revy blir Prisvär’t.

Grästorpsrevyns kassör och pressansvarige Nils Edvardsson förklarar:

– ”Värt” ska uttalas med västgötsk betoning, alltså ”vär’t”, det vill säga ”vädret”. Pris och vädret. Namnet är satt med tanke på vad som har hänt det senaste året.

Alla kan roas

Precis som tidigare år erbjuder Grästorpsrevyn en närproducerad, lokal revy med mycket plockat från omvärldens händelser.

Malin Andersson, en av medlemmarna i ensemblen:

– En del kan tänka att ”jag är ju inte från Grästorp” och tro att det bara är lokala nummer. Så är det inte.

– I år har vi bestämt oss för att göra ett lokalt nummer där vi har samlat lokalt folk och lokala händelser, säger Nils.

Även om man är utsocknes och så långt bort ifrån som exempelvis Nossebro eller Trollhättan kan man alltså ha behållning av att gå på Grästorpsrevyns Prisvär’t.

Hoppas på prisvärt

Och prisvärt lär revyn kanske, förhoppningsvis bli, om man ska tro ordförande Petter Johansson:

– Ja, vi hoppas att den är prisvärd i alla fall.

Alla nummer är färdigskrivna, men programmet kan ändras i sista minuten beroende på vad som händer runt om i samhället. I januari drar repetitionerna i gång, och det blir hårdträning i två månader innan premiären i Grästorps konserthus hålls andra mars.

– Vi har ett nummer som kom till en sen torsdagskväll. Vi vet inte om vi vågar köra det. Henrik Dorsin hade kunnat göra det numret, men kan vi? Det lär märkas, säger Malin.

Ladies night?

I dag, fredag, släpps biljetterna. Nytt för i år är att det inte finns någon fysisk återförsäljare i Grästorp. I stället är det till att boka via revyns hemsida eller Nortic.se.

– Det är för att underlätta för oss. Under pandemin fick vi ringa till 200 personer som hade köpt biljetter av en återförsäljare i Grästorp för att boka om. Om det skulle krångla i framtiden kommer det att bli lättare för oss att göra ombokningar av biljetterna, säger Nils.

Elva föreställningar kommer att spelas under mars månad. En annan nyhet för i år är att det blir en föreställning en vanlig vardag.

– Vi kör en torsdag. Vi fick en större bokning av 100 damer från Trollhättan som hade två krav; att de skulle få gå en vardag och att de skulle kunna dricka vin då. Efter som vi får ta in 200 personer så kommer det ju att finnas 100 platser kvar den kvällen. Det kanske blir en ”ladies night”, säger Nils.


EMMA HURTIG
emma.hurtig@nlt.se

 

Kungen och Silvia hälsar publiken välkommen.